Vanille

Vanilla planifolia

Gebruik:
De gedroogde vruchten of zaden worden gebruikt. Iedereen kent en houdt van de smaak van vanille - zoet en toch een beetje kruidig. De geur is gewoon hemels - intens en lichtzoet. In onze streken wordt vanille gebruikt om desserts te verfijnen, om ijs, chocolade, koffie, crèmes, gebak en nog veel meer te maken. In Texas wordt vanille bijvoorbeeld gebruikt om kruidige gerechten zoals schaaldieren en vleesgerechten op smaak te brengen en te verfijnen.

Herkomst:
Vanillebonen komen oorspronkelijk van een klimorchidee die vooral voorkomt in Mexico, Guatemala en andere landen in Zuid-Amerika. De beste in zijn soort is de Bourbon vanille, die wordt gekenmerkt door een zeer hoge kwaliteit. Tegenwoordig wordt vanille vooral geteeld in Madagaskar, maar ook op het eiland Réunion en op de Comoren.

cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Producten met Vanille: