De fijne kunst van het op smaak brengen: professionals houden van simpel

De fijne kunst van het op smaak brengen: professionals houden van simpel

Auguste Escoffier (1846-1935), briljante chef-kok en keukenhervormer, vertrouwde op eenvoudige trucs met groot effect: voor zijn legendarische roerei in het Londense Savoy - en later in het Parijse Ritz - prikte hij vorken met gehalveerde knoflooktenen en klopte daarmee dooiers en eiwitten. Dergelijke eenvoudige smaaktips werken ook in je eigen keuken.

Niets werkt zonder de klassieke aroma-dragerolie
Hoogwaardige bakoliën zijn de straf van de keuken - met een doelgarantie. Soorten met veel eigen smaak, zoals die van pinda's of sesam, brengen gerechten ook zonder kruiden op smaak. Maar oliën nemen ook vreemde aroma’s aan, bijvoorbeeld die van kruiden, zaden en vruchten. Je behoudt er zelfs een stukje gevoel bij: Italië-fans gaan meteen in de vakantiemodus als ze olijfolie met citroen eten. Als je het zelf wilt maken, heb je alleen maar goede olijfolie nodig, twee schone glazen flessen – of twee lege, geurloze potten met schroefdop – en in reepjes gesneden citroenschillen. Professionals leggen de schillen een paar minuten in warm water om bitterstoffen te verwijderen. Vervolgens voorzichtig droogdeppen met keukenpapier, in de glazen pot doen, volledig bedekken met olie en goed sluiten. Het mengsel moet minimaal 24 uur bij kamertemperatuur rusten, bij voorkeur op een zonnige plek. Zodra die tijd is verstreken, wordt de olie met behulp van een haarzeef in de tweede flex gefilterd. Dergelijke uitstekende topping-oliën harmoniëren bijvoorbeeld met rijpe avocado's, knapperige baguettes of hartige salades van brood, rijst en pasta.

Gedurfde combinaties prikkelen de zintuigen
Gewürznelken zijn een perfect voorbeeld van gemiste kansen voor fijnproevers. Oma voegde hun kenmerkende aroma toe aan compotes, schnaps en snoepjes, maar hoe zit het met hartige dingen? Als je zelf kippensoep wilt maken, voeg dan, afhankelijk van de hoeveelheid, meteen aan het begin twee tot drie kruidnagels toe met alle overige ingrediënten en breng aan de kook. Sensationeel. Als je stoofschotels uit de oven flauw smaken, vul dan gehalveerde teentjes knoflook met een kruidnagel en kook ze in het sap - of het nu groente of gebraden is. Ook kaassaus en kaasfondue zijn prima geschikt voor een date met kruidnagel: strooi er eenvoudig een of twee stukken over en verwarm ze - dreamteam!

Droge zaak - meen je dat serieus?
Gedroogde pepers worden gebruikt om zout of azijn op smaak te brengen. Sommige mensen halen hun neus op voor gedroogde kruiden. Sommige kruiden ontwikkelen pas in deze staat hun essentiële aromaprofiel. Een geurtip: kruiden uit wilde collecties - zoals Griekse oregano - zijn ideaal. De bittere, scherpere nuances zijn vooral uitgesproken bij de wilde kinderen van de natuur. Gedroogd fruit zoals abrikozen of vijgen zijn handig om azijn op smaak te brengen: voor elke liter azijn, bij voorkeur witte wijnazijn, zijn er 20 stuks gedroogd fruit, gehalveerd of in vieren gesneden. Het mengsel moet twee tot drie weken op een lichte, zonnige plaats bij kamertemperatuur staan.

Ontdek nieuwe aroma's
Alle eetkraampjes en bakkerijen ter wereld verwennen ons met fijne aroma's - mensen hebben altijd graag lekker gegeten. Exquise schatten zoals de tonkaboon mag je niet missen: hij combineert aroma's van vanille en kaneel om een ​​fluweelzachte, stijlvolle smaakervaring te creëren! Deze smaak opent deuren naar nieuwe dessertdimensies - dat beloven we. Maar het kan ook bitter zijn: gebruik artisjokbladeren om soepen en sauzen te verfijnen. Umami, deze onnavolgbare smaak uit Japan, zou elke smaakpapil moeten verwennen. Het is heel eenvoudig: met de vele kruiden en sauzen die op de markt verkrijgbaar zijn en een beetje gevoel, kan elk gerecht worden "aangevuld" met een hartige smaak.

Onze tip voor alle culinaire veranderingen: blijf nieuwsgierig en let op: de volgende trend en de volgende herontdekte aromabom zullen zeker komen.