Receptidee: blauwbrood op Italiaanse wijze

Receptidee: blauwbrood op Italiaanse wijze

Iedereen die van tuinieren houdt, weet waarschijnlijk dat erwtenplanten vaak prachtige bloemen hebben. Dit geldt ook voor de blauwe vlindererwt (clitoria ternatea). Zoals de naam al doet vermoeden hebben de bloemen van de plant een prachtige, diepblauwe kleur met witte tinten, waardoor hij vaak als sierplant wordt gebruikt. Het komt voornamelijk voor in het oosten van Indonesië, waar het ook wel bekend staat als “Bunga telang”. De bloemen van deze klimplant zijn eetbaar en op vele manieren te gebruiken in de keuken.

Een klassieker voor het gebruik van de blauwe bloem is de zogenaamde Anchan-thee, die vooral populair is in Thailand en Vietnam. De smaak van de blauwe infusie is redelijk neutraal, met een licht zoet aroma. De kleur is helderblauw: hoe langer je het laat trekken, hoe donkerder en intenser de kleur wordt. Een bijzondere eigenschap van de thee: Door toevoeging van een zure stof, zoals citroensap, verandert de thee onmiddellijk van zijn blauwe kleur naar paars of roze, afhankelijk van de intensiteit van de oorspronkelijke blauwe tint.

Door zijn prachtige kleur is de vlindererwt ook prima te gebruiken als natuurlijke kleurstof in uiteenlopende recepten. Er zijn werkelijk geen grenzen aan je verbeelding. We geven je nog wel een paar ideeën over wat je met de blauwe bloem kunt doen:

 • Blauwe café au lait: Week 15 g bloemen in een liter warme melk gedurende ongeveer 30 minuten.
 • Blauwe likeur voor cocktails: Week de bloemen ongeveer 30 minuten in alcohol (of in wodka of witte rum).
 • Blauwe rijst: Het is vooral populair in de Thaise keuken - jasmijnrijst wordt gekookt met een infusie van blauwe erwtenbloemen.
 • Crèmes voor taarten of glazuur: Vlinderbloemen kunnen worden gebruikt als natuurlijke kleurstoffen voor glazuur, crèmes, cheesecakes, puddingen en vele andere zoete recepten.
 • Desserts en gebak: Vlinderbloementhee kun je gebruiken voor het maken van brood, maar ook voor andere desserts, zoals taarten of brioches.

Hieronder laten we je zien hoe je eenvoudig zelf blauwbrood kunt bakken. Het recept hiervoor komt van Paola, ons Piccantino-teamlid uit Italië.

Voor het brood kun je elk recept gebruiken dat je lekker vindt (met droge of verse gist, met of zonder melk) en het met de hand of in een keukenmachine maken. Als je wilt dat je brood helemaal blauw is, vervang dan gewoon de hoeveelheid water in het recept door dezelfde hoeveelheid blauwe erwteninfusie. Als je een tweekleurig effect wilt bereiken (bijvoorbeeld blauw en wit zoals in ons recept), moet je alle hoeveelheden in tweeën delen en twee afzonderlijke deegstukken maken: een wit deel en een blauw deel met de erwteninfusie.

Bereid eerst de benodigde hoeveelheid van de infusie en wacht tot deze goed is afgekoeld, zodat je deze voor het deeg kunt gebruiken. Om een ​​intens blauwe kleur te krijgen kun je de bloemen beter wat langer in het brouwsel laten zitten, aangezien de kleur tijdens het bakken toch iets vervaagt.

Deze ingrediënten heb je nodig voor een vorm van ongeveer 25 x 10 x 10 cm:

 • 500 g bloem = 250 g voor de ene helft van het deeg en 250 g voor de andere helft
 • 200 g water = 100 g water voor het lichte deeg en 100 g blauwe erwteninfusie
 • 50 g melk = 25 g voor elk deeg
 • 50 g maïsolie (of andere plantaardige olie) = 25 g voor elk deeg
 • ½ blokje gist = ¼ blokje voor elk deeg
 • 14 g zout = 7 g per deeg
 • Een snufje suiker

Zo werkt dat:

 1. Meng water en melk en los hierin de gist op met een snufje suiker. Dit werkt het beste als de temperatuur van het water-melkmengsel rond de 37 °C ligt. Laat vervolgens de vloeistof met de gist ongeveer 5 minuten staan.
 2. Voeg de olie toe en meng vervolgens de bloem en het zout er eerst in een kom en dan op het werkoppervlak door. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken om de hoeveelheden te mengen.
 3. Voor het blauwe deeg doe je precies hetzelfde. Gebruik in plaats van water gewoon de blauwe erwteninfusie.
 4. Doe nu je twee stukken deeg in twee aparte kommen. Dek af met huishoudfolie of een schone doek en laat ongeveer anderhalf uur rijzen op een warme plaats.
 5. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 cm hoog. Leg het blauwe deeg op het witte deeg en rol de lange zijde op. Doe het mengsel in de ingevette bakvorm en laat nog anderhalf uur rusten.
 6. Bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ongeveer 30 minuten.
 7. Voordat je het brood uit de bakvorm haalt, laat je het brood iets afkoelen en laat je het vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
 8. Wanneer je het brood snijdt, zie je op elk sneetje het tweekleurige blauw-witte effect.

Veel plezier bij het proberen!

Met dank aan Paola van het Italiaanse Piccantino-team voor het recept en dit artikel.